söndag 25 juli 2010

Viktig seger i Kalmar

Efter regn kommer solsken sägs det men i matcherna mot Kalmar FF var det tvärt om för Djurgården. Efter matchen på ett soldränkt Stadion förra helgen med uselt DIF-spel reste sig Djurgården på den regntunga och dränkta planen på Fredriksskans. Regnet var positivt för Djurgården som tog tre oerhört viktiga poäng. Philip Hellquist gjorde matchens enda mål och tog i och med det laget till något säkrare mark i tabellen.

Med ett par ändringar i startelvan och med Stefan Alvén på bänken lät Djurgården Kalmar ta kommandot i matchen. Djurgården hade full kontroll på händelserna även om motståndarna hade bollen. I takt med att matchuret tickade på lyfte Djurgården upp laget i banan och spelade smart på kontringar. Laget var hela tiden på rätt sida om sina motståndare och det tidigare så darriga försvaret släppte inte till några målchanser. Djurgården var det lag som hade flest avslut och det bästa av dem hade Mattias Jonson vars hårda pressade skott tyvärr strök målstolpen på fel sida. Jonson visade klass när han tog ned bollen på volley, tog ett par kliv framåt, för att sedan i steget avlossa skottet. Han må ha sämst teknik i hela laget men han bäst på att utnyttja de kvaliteter han har! Nu håller vi tummarna för att han håller hela hösten och att han inom kort orkar 90 minuter.

I den andra halvleken var Kalmar inledningsvis trött. Djurgården bytte ut en matchotränad Mattias Jonson mot en ännu mer matchotränad Daniel Sjölund. ”Daja”, som varit skadad hela säsongen, gjorde nu sina första minuter i allsvenskan 2010 och de blev matchavgörande. När Djurgården, som tålmodigt även i den andra halvleken låg på rätt sida, stack upp i en kontring var det Daniel Sjölund som med en elegant passning på djupet gjorde att Philip Hellquist fick öppet läge. Philip petade snyggt in det som skulle visa sig bli matchens enda mål. Passningen var bra men utan bra löpningar från medspelare går det inte att slå bra passningar. Glöm inte det nästa match DIF!

Efter 5-1 och 6-1 i rumpan på Frediksskans de två senaste säsonger höll Djurgården nollan den här gången. Någon press från hemmalaget kom inte och Djurgården höll komfortabelt undan i slutminuterna. Kalmar hade bollen mest före Djurgårdens mål men när laget var så illa tvungna att kvittera var det Djurgården som höll den inom laget. Starkt!

Överlag gjorde Djurgården en stabil laginsats. Backlinjen höll ihop bra och Patrik Haginge var stabil som vänsterback. Haginge som fått veta att han inte är ett förstahandsalternativ varken i mitten eller till höger passade på att ta chansen på fel kant. Med tanke på hur tidigare vänsterbackar har lyckats talar typ allt och lite till för att han får fortsatt förtroende i nästa match. På mittfältet var Kasper Hämäläinen rörlig och han var alert de gånger Djurgården gick framåt. Philp Hellquist, som varit utanför laget en tid, sprang och sprang och sprang och när han gjorde segermålet blir betyget självklart med beröm godkänt. Våra toppar jobbade på bra och startade försvarsspelet högt upp i banan vilket underlättade för övriga lagdelar.

Första segern utanför 08-området kom lika välkommet som oväntat. Får vi fler positiva bortaöverraskningar under hösten!

Djurgården har nu fyra poäng ned till nedflyttningsplatsen. Där återfinns till min stora glädje det eurupeiska storlaget AIK. Låt det förbli så.