tisdag 6 juli 2010

"Sur-Inge"

Djurgården Fotboll sågas av sin tidigare fystränare Inge Johansson för att laget under sommaruppehållet enbart har tränat fys. Inge menar att det inte är bra att springa 3000 meter före ett styrketräningspass. Klippt ur Aftonbladet säger han följande: ”Det är fysiologiskt helt bakvänt. Dumt. Du kan inte tillgodogöra dig styrketräning efter att ha sprungit tre kilometer”. I min värld känns Inges uttalande bara bittert. Det vore snarare konstigt om en elitfotbollsspelare inte kunde styrketräna efter 3000 meters löpning. Det är knappast ett cooper-test spelarna genomföre före sina pass, snarare en lättare och bra uppvärmning.

Inge Johansson var styrketränare åt Djurgården under framgångsperioden i början på 2000-talet. Tillsammans med Thomas Lindholm, senare i AIK, blev de närmast mytomspunna för sitt sätt att styrketräna Djurgården. Laget var i det närmaste fritt från jobbiga skador i ett par säsonger och duon fick oerhörda skopor beröm. Men när Sören Åkeby lämnade Djurgården kom skadorna trots att upplägget var detsamma. Thomas Lindholm tränade sedan AIK och laget hade under hans period som fystränare där fler spelare på skadelistan än på fotbollsplanen. Trots samma upplägg?

Hemligheten är inte bara bra styrketräning utan också att huvudtränarna är duktiga på att kombinera styrke- med fotbollsträning och att de också lyssnar på vad till exempel sjukgymnasterna säger om vissa skador. Skador som baksida lår etc. tillkommer ofta på grund av överansträngning eller på grund av att spelarna plockas in i normal träning för tidigt efter en skada eller att grundträningen är för dålig. Det Djurgården nu gör när de bara har tränat fys är att de har grundtränat även under sommaren. Grundträningen sliter och skaderisken ökar då när spelarna tränar fotboll. Bollarna har därför varit kvar i bollnätet vilket känns sunt. Det känns som att Djurgården nu gör något bra och spännande oavsett var bittra ”Sur-Inge tycker.

Länk till artikeln: ”De fattar ingenting”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar