söndag 25 juli 2010

Vem är ansvarig?

I eftermiddag möter Djurgården Kalmar FF på bortaplan. Förra säsongen blev det storstryk och förödmjukning på Fredriksskans och så sent som för en vecka sedan blev Djurgården utrullade av Kalmar FF hemma på Stadion. Djurgården gjorde ett rejält bottennapp och prestation var den sämsta hemma på Stadion denna säsong. Laguttagningen till den matchen överraskande mig. En formsvag Sebastian Rajalakso, en matchotränad Mattias Jonson och en, sedan säsongsstarten, osynlig Joel Perovuo från start. Djurgården var inte ens nära och av elva startspelare var det bara målvakten Dembo Touray som kom undan med hedern i behåll. Tränarduon gjorde var de kunde och de tre bytena som gjordes kändes helt rätt även om effekten uteblev.

I cirkus Djurgården händer det saker varje vecka. För en tid sedan utsågs Stefan Alvén till manager för att stötta upp de tvåtränarna och skulle då också vara ansvarig för laguttagningen. Alvén sägs vara en god ledare med mycket erfarenhet. Vad i hans bakgrund som gör honom till en bra ledare vet inte jag. Det borde rimligtvis inte vara att han sedan han avslutat sin fotbollskarriär varit sin egen chef i sin enmansjuristbyrå. Det borde inte heller vara den oerfarenhet han har som fotbollsledare utanför de kritade linjerna. Alvén har aldrig varit tränare eller dyl. på elitnivå. Den som vet får gärna berätta vad som gör honom till en bättre lämpad laguttagare än Lennart Wass och Carlos Banda.

Två matcher har gått sedan Alvén blev manager dess och inget positivt har hänt varken spel- eller resultatmässigt – snarare tvärt om. De som får skulden är tränarna för officiellt sett verkar ingen veta att det är Alvén som tar ut laget. Tränarna får bära hundhuvudet trots att de får sitta på bänken under matcherna och coacha Alvéns lag. Bytena i matcherna verkar dock tränarna få göra för mannen med huvudansvaret följer matcherna från hedersläktaren tillsammans med sin dotter.

Hur fungerar det egentligen i Djurgården i dag och vem tar ansvaret för laguttagningarna och resultaten? Lite klarhet i det hela skulle inte skada för stämmer det att tränarna inte bär huvudansvaret för laguttagningarna är det knappast de som skall hängas ut och ta skiten. De tränar i sådana fall laget med bakbundna händer.

Fortsätter Djurgården på samma linje som de är nu blir det degradering till Superettan i höst. Spelet haltar och laget har inte vunnit en match sedan den fantastiska vårdagen på Råsunda när AIK besegrades. Då gjorde Joel Perovuo mål och för det kan man bli DIF-hjälte för all framtid. Före och efter målet har han dock varit helt osynlig för mig i matcherna. Det känns som att Djurgården spelar med en spelare mindre när han har varit på gräset. Jag vet varken om han gör saker bra eller om han gör saker mindre bra saker. Jag vet bara att han är totalt osynlig. Det är för mig en gåta att han får starta i matcherna och det är för mig en gåta att han brukar bli inbytt när han sitter på bänken. Joel Perovuo finns ju inte. Han Djurgården värvat sin egen ”Molgan”? Den som har sett Joel han i kommentarsfältet skriva vad han är bra och mindre bra på. Jag har som sagt inte sett något.

Något positivt om spelaren jag inte har sett på en halv säsong är att fördelen att starta med honom är att när han byts ut får laget in en spelare extra.

Nu rullar vi ut- och kör över Kalmar. Som softcoresupporter (ex hardcore) följer jag matchen hemma i soffan. Lika osynlig på arenan som somliga andra.

Daniel Sjölund är äntligen tillbaka. Förhoppningsvis kommer han att lyfta laget men det är för mycket begärt att hoppas att han skall vända detta på egen hand - matchotränad som han är.

Kom igen DIF!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar